
Hoe PIENTER ben jij?
Even iets leren…het klinkt zo makkelijk maar dat is het zeker niet! Weet jij hoe je kennis slim opslaat in je hersenen? Heeft het plannen van huiswerk en toetsen geen geheimen voor jou? En heb jij de tools al in huis om je focus vast te houden? Check je kennis met deze quiz voor PIENTERE koppen!

Veel succes!

#1. Hoe lang van te voren moet je beginnen met het leren voor een toets?


#2. Welke studietechniek past het beste bij iemand die in beelden denkt?
Een mindmap past het beste bij iemand die graag in beelden denkt al zijn natuurlijk de andere studietechnieken ook nuttig om in te zetten! Bij mindmappen maak je gebruik van duidelijke structuren, kleuren en tekeningen. Een beelddenker zal de informatie op deze manier sneller en beter kunnen opslaan dan met een geschreven samenvatting.

#3. HOCUS POCUS FOCUS! Waarmee kun je gemakkelijk je concentratie en focus verhogen?
Een van de makkelijkste dingen om je concentratie te verhogen is door je telefoon op een andere plek te leggen. Deze enorme bron van afleiding vraagt telkens je aandacht dus zet je telefoon uit en je focus aan!

#4. Welk model kun je gebruiken om te bepalen met welke huiswerktaak je het beste eerst kunt beginnen?
Je gebruikt het Eisenhower model om de juiste volgorde te bepalen van de taken die je gaat doen. Dit schema helpt je bij het stellen van prioriteiten. We leggen je er meer over uit in de module ‘een dagplanning maken’ in PIENTER.

#5. Si, yes, oui, woordjes leren is très wichtig right! Wat is de gouden regel bij woordjes leren?
Alle bovenstaande acties zijn goed maar de belangrijkste is dat je de woordjes op verschillende manieren leert. Niet 100x overschrijven maar je hersenen op verschillende manieren de woordjes laten inprenten. Hoe je dat slim & snel doet leggen we uit in de PIENTER module ‘woordjes leren’. Zo wordt woordjes leren een eitje!

#6. Hoeveel slaap heeft een gemiddelde middelbare scholier nodig?
Een puber heeft gemiddeld zo’n 9 uur slaap per nacht nodig. Goed slapen draagt bij aan het verwerken van de geleerde informatie en is essentieel om succes op school te kunnen behalen.

#7. Welke geheugentechnieken kun je gebruiken om leerstof snel en makkelijk te onthouden?
Kies de juiste antwoorden:
Door het gek te maken, slim te herhalen of een leuk ezelsbruggetje te verzinnen onthoud je de stof snel en gemakkelijk. Stampen (iets eindeloos herhalen) is geen effectieve manier van kennis opslaan. Slim herhalen wel! De verschillende technieken en slim herhalen leggen we in PIENTER uit zodat ook jij straks kan onthouden als een echte pro (en heel veel minder tijd kwijt bent aan leren!).

#8. Je hebt morgen onverwacht een toets waar je nog niets voor gedaan hebt, wat ga je doen?
Ai! Een toets en je wist niet dat je ‘em had…Dan is er dus ook iets mis gegaan bij het plannen! Je kunt het beste kijken of er een oefentoets of test jezelf beschikbaar is en deze eerst maken. Zo heb je snel een beeld welke stof je al kent en wat je nog moet leren. Is er geen oefentoets? Maak dan van elk hoofdstuk de laatste twee opgaven, die zijn vaak het moeilijkst!

#9. Is het slim om je pauzes over te slaan als je veel moet leren?
Pauze nemen is super belangrijk! Door een korte pauze in te lassen gun je je hersenen even rust om daarna weer goed kennis op te kunnen nemen.

#10. Waar scoor je de meeste punten mee bij een wiskunde toets?
Met alle bovenstaande zaken scoor je punten maar de belangrijkste is toch echt wel de berekening opschrijven! Zelfs als het antwoord fout is kun je vaak met de juiste berekening nog wel punten scoren.
Results